מצות קידוש החודש היא המצוה הראשונה שנצטוו בני ישראל בצאתם ממצרים. מצוה זו היא בעלת חשיבות מרובה כיון שקביעת המועדים ,הכוללים למעלה מששים מצוות, תלויה בה. בנוסף לקידוש חדשים הנקבע לפי זמן הופעת הירח החדש, תלוי הלוח העברי גם בעיבור שנים הנקבע לפי מצב השמש, בשילות התבואה וגורמים נוספים.
כידוע, זה למעלה מאלף שנה הלוח העברי נקבע על פי חשבון. היום, הלוח העברי אינו תואם את הלוח שנקבע לפי הראייה. על אף שבמשך הזמן הולך וגדל הפער בין שני הלוחות אין לנו רשות לשנות את הלוח עד שתקום הסנהדרין. על אף שקדוש החודש לפי הראיה אינו נוהג היום יש עניין לעסוק בחישובים ולתרגל את הראיה של הירח החדש כדי להיות מוכנים כשהסנהדרין שוב תחזור לנהוג. בדומה לזה אנו מוצאים היום עיסוק בענייני בית המקדש, פרה אדומה וכדומה. כמובן, איננו מתכוונים לשנות את הלוח הקיים (ללא רשות מסנהדרין של סמוכים) אלא רק להגדיל את העיסוק בתורה ולהאדירה.
בשנים האחרונות החלו כמה יחידים וקבוצות לצפות בירח בתחילת כל חודש כדי לתרגל במצוות הראייה ולקבוע קריטריון לאפשרות הראייה. יש מקום לשפר את קריטריוני הראייה הקיימים באמצעות תצפיות ונתוחן לפי שיקולים פיסיקאליים מטאורולוגיים ופיזיולוגיים. אנו, האגודה הישראלית לצפייה בירח החדש, פונים בזאת לציבור הרחב לשתף עמנו פעולה ולנסות לראות את הירח החדש בתחילת כל חודש. למטרה זו נוסדה האגודה הישראלית לירח החדש על ידי הרב דר' נחום רבינוביץ, ראש ישיבת ברכת משה, מעלה אדומים. האגודה משתפת פעולה עם המכון ללימודי קידוש החודש וכוללת מדענים ורבנים מאוניברסיטאות, ישיבות ומקומות ואחרים.
האגודה הישראלית לצפייה בירח החדש עוסקת בנושא מזווית ראייה הלכתית יהודית רבנית אורתודוקסית. מי שמעוניין בשימוש בתצפיות הירח החדש ממבט של דעות דתיות אחרות יכול לעיין באתרים של מוסלמים, קראים, נוצרים ודתות שהתפתחו מתערובת של נוצרות ויהדות.
מטרות התצפית בירח החדש
- להתאמן בתצפית ולתרגל את פעולת הראייה: לצורך זה יש לדעת איפה ומתי להסתכל. דיאגרמות, הוראות וטופסי דיווח ניתן לקבל מאתנו, האגודה הישראלית לצפייה בירח החדש.
- לקבוע קריטריון אפשרות הראייה: לשם כך יש למצוא את הירח ברגע שהוא מופיע לעין, דבר הדורש מיומנות (שימוש במשקפת מאוד עוזר). בדרך כלל תצפיתן יכול להגיע לכושר הנדרש אחרי כמה חודשים של אימון.
אופן התצפית והדיווח
העזר במדריכים שלנו או בתוכנה שלנו ותרשום מה שאתה רואה בטפסים שלנו. יש להתחיל בחיפוש הנקודה המיועדת כחמש דקות לפני הזמן הצפוי להופעת הירח. צופה המאמץ את עיניו, נוטה לפעמים לדמיין שראה את הירח. כדי לוודא שהראייה היא אמיתית, יש להפנות את העיניים לרגע למקום אחר ולחזור ולבדוק אם אמנם נראה הירח. אחרי שהירח נמצא בעין רצוי להמשיך בתצפית עד שהירח יימוג וישקע.
באמצעות משקפת (בקוטר 50 מ"מ) אפשר לראות את הירח עשר דקות עד רבע שעה לפני הראייה בעין בלתי מזוינת. לצורך גלוי הירח בעין, נוח יותר להשתמש תחילה במשקפת כדי למצוא את מיקומו ואז לוודא בעין עירומה. כשהראייה קשה המשקפת יכולה לוודא שאכן הירח נראה ולא דבר אחר. לצורך זה יש לבחור משקפת מתאימה (7 עד 20 x 30 עד 80 מ"מ).
מקום מומלץ לתצפית הוא כזה המאפשר לראות את האופק ללא הפרעה, וללא מאורות העשויים לסנוור את העיניים ולהקשות על הראייה. רום האופק הנראה צריך להיות פחות מ-°3, כלומר, אין לעמוד בעמק או בבקעה.
רוצה להצטרף?
לפרטים נוספים, נא לפנות לגדי איידלהייט, האגודה הישראלית לצפייה בירח החדש, דואר אלקטרוני: moonsocil@gmail.com.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.